ОНО ШТО САКРИЈУ књижевници и фарисеји, открије - Бог!

ЛИТИЈЕ - Затим, према светлости

ЛИТИЈЕ  -  Затим, према светлости
Мирослав Лукић (Штампано 2008. године у Београду). - (Целовита верзија књиге)

субота, 11. септембар 2010.

Vredi pogledati> ZAVETINE pokreću još jednu lokaciju, u okviru svoga poznatog sazvežđa, koji predstavlja prozor okrenut svedočanstvima o zavetinama širom Srbije...




Orašje je pitomo šumadijsko selo, smešteno tek koji kilometar od Varvarina. Ima 800 žitelja u 185 domova i - pet zapisa. To su četiri drveta oraha i jedan brest koje svake godine novi kolačar i sveštenik sa narodom u litiji posećuju, klanjaju im se i mole za svako dobro u tekućoj godini.
I svaki od zapisa, po pravilu, ima neku svoju priču. Tako je na mestu današnjeg oraha-zapisa u centru sela nekada bio stari orah, pa ga je 1948. godine posekao jedan meštanin, inače posleratni komunistički aktivista jer je na tom mestu trebalo da se gradi Dom kulture. Ubrzo nakon toga, ovaj čovek je neočekivano umro. To se pročulo među meštanima, pa je njegova supruga ubrzo na tom mestu zasadila novi orah koji se i danas nalazi u centru sela. Sve do danas niko nikada nije pomislio da otkine ni grančicu sa ovog drveta-zapisa, a kamoli da ga poseče.

Praznični blagoslov           

Više: http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=60&articleId=305



Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"